Продължават заниманията на летния детски клуб в библиотеката

В първото занимание от 25-27 юли 2023 г. в Летен детски клуб „Играй и учи“ запознахме децата с една не толкова позната, но в същото време необикновена страна – Мозамбик. Разказахме на децата за държавата с изключително разнообразна флора и фауна, за историята, традициите, езика и необятната красива природа, за столицата Мапуто – изпълнена с много красиви сгради в португалски стил. Засегнахме темата за бедствията, с които се сблъскват африканските племена, както и застрашената популация на африканския слон, заради бивните и месото му.

Приключенският дух на скандинавската история „Момичето, което искаше да спаси книгите“ от Клаус Хагерюп и Лиса Айсату завладя децата през втория ден. Като истински търсачи на изгубени книги, те не само разгадаха загадката, но и видяха къде в библиотеката се намират недостъпните за читателите книги. Участниците с интерес разгледаха по-старите екземпляри, съхранявани в залата с емблематичния  стъклопис и заделените книги за подвързия. Част от заниманието включваше изработване на мини книжка.

В последното занимание за седмицата поговорихме за Космоса и за непознатото в него. От различни енциклопедични издания децата научиха много нови факти за планетите, Слънчевата система и звездите. Изработихме най – бързите хартиени ракети, с които малчуганите премериха сили в космическа надпревара. „Отправихме“ се на специална мисия до Луната, където всеки намери своя лунен камък с книжно предизвикателство. Мисията завърши с битка срещу извънземните.