Радетел за свободна Добруджа

На 12 януари 2024 г. отбелязваме 126 години от рождението на Яни Хаджиянев, познат сред литературните кръгове и читателската аудитория като Яни Калиакренски, роден през 1898 г. в гр. Каварна. През 1927 г. започва журналистическата си дейност и работи като журналист и редактор в различни добрички вестници. Яни Калиакренски изцяло свързва живота си с Добруджанския край, радетел за свободна Добруджа той отстоява този идеал с журналистическото си и писателско перо, основател и участник в създаването и запазването на много български просветни и културни институции в окупираната от румънска власт Южна Добруджа.

По този повод, днес ще подарим на първите 20 читатели, посетили сектор Книгозаемане, екземпляр от сборника с разкази „Неизвестните“ на Яни Калиакренски /неиздаден ръкопис от 1943 г./, издаден през 2023 г. по инициатива на Атанас Димитров – АтаДим и със съдействието на Община Каварна, Регионална библиотека „Дора Габе“ и родолюбиви българи.

Книги на Яни Калиакренски са достъпни в нашата Дигитална библиотека https://libdobrich.bg/digitalna-biblioteka/yani-kaliakrenski/