Рана

Автор: Захари Карабашлиев
Издателство: Сиела
Категория: Българска художествена литература

Историята се връща обратно в годините на Първата световна война, като преплита личното и колективното преживяване, променило не само човешки съдби, но и територията на България.

“Рана” е вдъхновен от действителен случай от семейството на Карабашлиев, което преди повече от век се оказва разделено от двете страни на българо-румънската граница.

Сава е бежанец от пепелищата на Одринска Тракия след Балканските войни, сега студент по право в София. Елиза е генералска дъщеря, талантлива пианистка, сега в последния клас на  Музикалното училище. Любовта им е невинна и кратка — новата, голяма световна война ще прати младия идеалист в школа за запасни офицери, а през септември 1916-а ще го отведе на Добруджанския фронт, където съдбата го среща с мобилизиран румънски писател и четиригодишно сираче.

Затрогващ и хуманен, “Рана” e отзвук от жестоките болки на една окрилена от идеализъм, но разкъсвана от безпощадни конфликти България, в която лични и национални рани са все още незараснали.

Захари Карабашлиев разгръща някои от най-непознатите страници на българската история, за да ни увлече в зареден с напрежение, но и лиричен разказ за героизъм, нежност и надежда.

Редакторът на “Рана” Веселина Седларска описва романа като “най-значимата книга на Захари Карабашлиев.

“Когато започна да я пише, думата “война” звучеше далечно. Сега е различно. “Рана” ни казва не само за една натикана в ъгълчето на българската история война, но и за жестокото безсмислие на всяка война. И че, каквото и да се случва, винаги е възможен трудният избор да останем хора”, пише тя.