Ривиерата на Шанел

Автор: Ан де Кърси
Издателство: Сиела
Категория: Обществени науки

През лятото на 1938 г. най-нашумелият въпрос на Ривиерата не е какъв ще бъде следващият ход на Германия, а дали човек следва да направи реверанс към херцогинята на Уиндзор, или не.

Години наред Лазурният бряг е убежище за богатите и известните, място, където писатели, художници, актьори, кралски особи и аристократи живеят в лукс, без да обръщат особено внимание на промените по света. Докато идва един момент, когато сянката на войната надвисва над Ривиерата.

Британската документалистка Ан де Кърси проследява историята на Лазурния бряг и най-известните му обитатели преди и по време на Втората световна война. В центъра на този разказ е самата Коко Шанел, жената, благодарение на която френската Ривиера се превръща в притегателно място за световния елит.

В тази книга са събрани любопитни и понякога пикантни истории за хора като Салвадор Дали, Съмърсет Моъм, Олдъс Хъксли, Хърбърт Уелс, Уинстън Чърчил, Пабло Пикасо, Ремарк и Марлене Дитрих, Едит Уортън, Игор Стравински, Едуард VIII и Уолис Симпсън. Но съща така това е книга за ужасяващите събития, разиграли се във Франция след началото на Втората световна война. За Холокоста, за публични екзекуции, доноси, концлагери, и за всички онези смели хора, които съумяват да се противопоставят на злото и да спасят човешки живот.

Това обаче е най-вече книга за самата Коко Шанел, за нейната противоречива природа, за невероятните й постижения, за начина, по който променя модния свят и популярната култура, но и за антисемитските й възгледи, за сътрудничеството й с нацисткия режим и едновременно с това – със Съпротивата.