Седмица, посветена на музиката

Дните 1-3 август 2023 г. в Летен детски клуб  „Играй и учи“ посветихме на музиката. Запознахме децата с историята и основните елементи на едно от най-популярните изкуства. Участниците научиха повече за произхода и особеностите на различните жанрове, прозвучаха и някои примери. Говорихме за чувствата и емоциите, които предизвиква музиката и онагледихме това  с игра, в която децата даваха своите оценки за чутите музикални произведения.

Вторият ден започна с презентация за симфоничните оркестри. Посочихме разликата между  духовите, струнните, ударните и клавишните инструменти. Чрез музикалната книга „Горският оркестър свири Бетовен“ децата научиха за живота и творчеството на известния композитор и отговаряха на въпросите, изготвени от образователната платформа за насърчаване на четенето „Книговище“ . Участниците се включиха в импровизиран оркестър и много се забавляваха.

Заниманията завършиха с песни, танци и музикални игри. Всеки от участниците демонстрира талант в караоке песни и танцови умения в популярната игра „Лимбо“. По забавен начин, едно от предизвикателствата обогати музикалната култура на децата с интересни факти, свързани с композитори, произведения и жанрове.