XIX Маратон на четенето, посветен на 90-годишнината от рождението на големия български писател Йордан Радичков

Днес, в Световния ден на книгата и авторското право, в библиотеката стартира XIX Маратон на четенето, посветен тази година на 90-годишнината от рождението на големия български писател Йордан Радичков. На откриването присъстваха – Владимир Трендафилов, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ при Община град Добрич, Живко Желязков, зам.-областен управител на Област Добрич, ученици, преподаватели, представители на културни и образователни институции, читатели, граждани. Директорът на библиотеката Теодора Денкова приветства гостите за желанието да се включат в най-големия празник на библиотека – Маратона на четенето. Приветствия към участниците отправиха и представителите на местната власт.

По традиция, в празничния ден библиотеката отличава най-активните си читатели и съмишленици за предходната година. Владимир Трендафилов, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ при Община град Добрич връчи годишните награди на Регионална библиотека „Дора Габе“ за 2023 г. на Теодор Георгиев Колев, 9 г. – Читател на 2023 г.;  Диана Христова Тончева, 65 г. – Читател на 2023 г.; III б клас на СУ „П.Р.Славейков“, с класен ръководител Янка Вълкова – Най-четящ клас за 2023 г.; ОУ „Христо Ботев“ с директор Красимира Георгиева – Най-активен партньор за 2023 г.; Семейство Нели, Радостин, Мартин, Владислав и Йонко Станчеви – Най-четящо семейство на 2023 г., а Грамота за добрия пример да бъдеш доброволец получи Боби Джей Маул, 17 г.

При откриването на Маратона на четенето бяха връчени и наградите на победителите във втория Националния онлайн конкурс „Творческият свят на Дора Габе в рисунки“, организиран по повод 136 години от рождението на поетесата Дора Габе, за деца и ученици от 6 до 18 г. В конкурса участваха 93 деца от град Добрич и областта, гр. Русе, гр. Пловдив, гр. София, областите Търговище, Благоевград, Варна, Силистра, Хасково, Кърджали, Шумен и Ловеч. Инициативата даде възможност за изява на подрастващите, както големи, така и от по-малки населени места. По регламент, броят на харесванията на всяка публикувана на фейсбук страницата на библиотеката рисунка, определи и победителите.

Живко Желязков, зам.-областен управител на Област Добрич връчи грамоти и парични награди на отличените: Ралица Атанасова, 14 г., с. Смолница, обл. Добрич – Първа награда (120.00 лв.); Ивайла Християнова Христова, 6 г., ДГ №18 „Дора Габе“, гр. Добрич – Втора награда (80.00 лв.); Нергис Мазлъм, 16 г., гр. Добрич – “Истината мълчи” – Трета награда (50.00 лв.). Екипът на библиотеката присъди и две Поощрителни награди (книги) на: Христина Атанасова, 13 г. СУ “Св.Св. Кирил и Методий”, гр. Белослав, обл. Варна и Преслава Василева, 6 г., гр. Ловеч.

Маратонът откри Красимир Демирев, актьор от ДТ „Йордан Йовков“ Добрич, който прочете откъс от „Птича перушина“ из „Ние, врабчетата“ – емблематичната книга на Йордан Радичков.

Щафетното четене започна с учениците от III б клас на СУ „Петко Р. Славейков“, с класен ръководител Янка Вълкова. Стартираха с разказа на Янка Вълкова „Панделката“, продължиха със стихотворението на Леда Милева „Другари“, представиха драматизация на приказката „Жабата, която твърдеше, че е омагьосана царска дъщеря“ из „Шарена черга“ на Йордан Радичков и много „Малки жабешки истории“.

В Маратона участваха и ученици от III а и III б клас на ОУ „Христо Ботев“, с класни ръководители Доротея Тончева и Ивелин Иванов. Третокласниците четоха из събраните съчинения на Йордан Радичков „Как се опознава светът“, „От къде е силата на слънцето“ и „Как охлювът обиколи земята“. Продължиха с думи за автора и откъси от „Ние, врабчетата“.

В празничния ден се включиха и учениците от III в и III г клас на ОУ „Христо Ботев“, с класни ръководители Татяна Николаева и Марияна Кънева. Децата избраха да четат откъси от „Яйцето“ из „Ние, врабчетата“ и от „Буквар“ и „Жабешка читанка“ из „Малки жабешки истории“ на Радичков.

Щафетното четене продължи с възпитаниците на СУ „Димитър Талев“ – II б клас, с класен ръководител Атанасова, които представиха свои рисунки, публиката трябваше да познае по кои български народни приказки са те, а накрая децата прочетоха поуките от тях. Второкласниците поднесоха на публиката драматизация по приказката „Червената шапчица“ на Шарл Перо. Маратонът продължиха учениците от III a, с класен ръководител Росица Божилова, които четоха басни на Езоп, а техните съученици свързаха басните с поуките от тях. Учениците от IV в клас, с ръководители Красимира Хинева и Ралица Русева, зарадваха публиката с драматизация на приказката „Дядо и ряпа“ от Ран Босилек.

Маратонът продължи с III и IV клас на ЧОУ „Мария Монтесори“, които ни подариха свои рисунки с цитати от „Ние, врабчетата“ и „Малки жабешки истории“, и четоха избрани откъси от произведения на Йордан Радичков.

Благодарим на всички, които ни подкрепиха и участваха в Маратона на четенето, организиран по повод 23 април – Международния ден на книгата и авторското право. В инициатива се включиха 242 деца и възрастни граждани на град Добрич.

Радваме се, че празникът на четящите хора обедини съмишленици и приятели на книгите.

Днес, всички заедно споделихме магията на четенето!

И ще завършим с думите на майстора на словото Йордан Радичков: „Ако вие, деца, някъде по пътя си срещнете птича перушина, недейте я отминава. Повдигнете я от земята и я пуснете да полети и тя ще ви бъде много признателна. Защото една птица може да бъде мъртва, но перата и са винаги живи. Недейте отминава нашата птича перушина, деца, недейте отминава спомена на нашия живот, а го съживявайте!“.